ROMAN
Roger Moore og Krimipatruljen 1: Gidseldrama i London (1978)
David Fleming (= Malcolm Hulke)
Dansk førsteudgave
Original: Roger Moore and the Crimefighters – The Siege (Everest Books 1977)
Forlag: Grafisk Forlag
Udgivelsesdato: 1978
Oversætter: Vivi Berendt
Omslagsillustration: Ernst Køhler
Layout: Birgit Lerstrup
Format: 128 sider, hardcover
Bragt som føljeton i otte dele i ugebladet Tempo nr. 46/1978 til 1/1979 (Gutenberghus)
Da Roger Moores succes som James Bond 007 var på sit højeste omkring ”Spionen der elskede mig” i 1977, lånte skuespilleren sit navn og kontrafej ud til et litterært sideprodukt, som i dag er næsten glemt.
”Roger Moore og Krimipatruljen” var en serie kriminalromaner med unge læsere som målgruppe, udgivet af det engelske forlag Alpine/Everest Books i 1977. I Danmark udkom fem af bøgerne i dansk oversættelse på Grafisk Forlag i 1978-80. Skønt alle bøgerne er skrevet af forskellige forfattere, er kun en vis "David Fleming" krediteret i de danske udgaver:
● 1. Gidseldrama i London (The Siege, 1978)
● 2. Spioner til søs (Crook Ahoy, 1978)
● 3. Jagten på narkohajerne (The Anchor Trick, 1979)
● 4. A/S Butikstyveri (One Thousand and One Shoplifters, 1980)
● 5. Døden går i cowboybukser (Death in Denims, 1980)
Seriens tydelige forbillede var ”Alfred Hitchcock og de tre detektiver” (The Three Investigators, 1964-83), en populær amerikansk serie af krimibøger for børn og teenagere. I hver bog gjorde den ikoniske filminstruktør og gysermester Alfred Hitchcock en kort cameooptræden som en slags mentor for de unge hovedpersoner.
Samme gimmick blev benyttet i ”Roger Moore og Krimipatruljen”, der følger en trio af handlekraftige londonske børn og deres eventyr med at forpurre diverse forbrydelser. Roger Moores rolle er størst i seriens første bog, ”Gidseldrama i London”, hvor han træder ind i fiktionen på side 107 (ud af 128) og dukker op igen i bogens epilog.
BBC har inviteret børnene Bonnie, Bill og Darren i tv-studiet, så de kan fortælle om det gidseldrama, de netop har været med til at afværge på en afrikansk ambassade i byen. Ved et lykketræf befinder den berømte skuespiller Roger Moore - ”en meget flot mand” - sig i samme studie. Han er behørigt imponeret over børnenes bedrift:
I resten af bøgerne begrænser Roger Moores deltagelse sig til sidste kapitel, hvor børnene mødes med ham for at berette om deres seneste meritter. Nogen ville måske mene, at det tangerer falsk reklame at sætte Moores navn med versaler over titlen (ganske som Hitchcock i dennes serie) og lade et stillfoto af skuespilleren fra de tidlige 1970'ere pryde bogforsidernes nederste venstre hjørne.
Om Roger Moore godkendte indholdet af bøgerne, endsige læste dem eller overhovedet var involveret i projektet ud over at skrive under på forlagskontrakten, melder historien desværre intet om. Det vides dog, at skuespilleren donerede sine royalties fra bogsalget til to velgørende organisationer (Stars Organisation for Spastics og Police Widows and Orphans Fund).
I England kunne læserne af ”Roger Moore og Krimipatruljen” melde sig ind i The Crimefighters Club, hvilket udløste et medlemskort, et fanblad og muligheden for at vinde et møde med Roger Moore. Herhjemme producerede Grafisk Forlag en række klistermærker, der fulgte med i købet af bøgerne (se ovenfor).
De to første romaner i den danske serie, ”Gidseldrama i London” og ”Spioner til søs”, blev bragt som føljetoner i seriebladet ”Tempo”, som Gutenberghus udgav i 1978-79.